О П Р Е Д Е Л Е Н И Е   15

 

                                      гр.Стара Загора, 12.01.2017 год

 

 

Старозагорският административен съд, в закрито заседание на дванадесети  януари през две хиляди и седемнадесета година, в състав:

 

                                                                Председател: БОЙКА ТАБАКОВА

 

                                                                     Членове: ДАРИНА МАТЕЕВА

                                                                                     СТИЛИЯН МАНОЛОВ

                                                                                       

 

при участието на секретаря......................................................, като разгледа адм.д. № 560 описа за 2016 година, за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството по делото е образувано по протест на Окръжна прокуратура-Стара Загора, с която се оспорва като незаконосъобразна разпоредбата на чл.18,ал.1,т.4 от приета от Общински съвет -Мъглиж Наредба №1 за опазване на обществения ред,безопасността на движението,спокойствието и сигурността на гражданите ,приета с решение № 38,взето с протокол №5/28.01.2016г. на заседание на ОС-гр.Мъглиж,влязла в сила на 17.02.2016г.

 

Първо съдебно заседание по делото е насрочено на 23.02.2017г.

 

С молба вх.№ 5/ 03.01.2017г. Председателят на Общински съвет Мъглиж е представил Решение № 262 от 22.12.2016г на съвета, с което е дадено съгласие за изменение и допълнение на Наредба №1 за опазване на обществения ред,безопасността на движението,спокойствието и сигурността на гражданитеотносно оспорената в настоящото производство разпоредба от подзаконовия нормативен акт.

Постъпило е и писмо от Окръжна прокуратура-гр.Стара Загора  с вх.№ 89/10.01.2017г.,с което е направено искане производството по делото да бъде прекратено на основание чл.159,т. 3 и т.4 от АПК,както и да се присъдят разноски в размер на 20 лева за заплатена такса за публикуване на обявлението за оспорването в Държавен вестник.

 

Съдът намира, че са налице предпоставките, визирани в чл.159, т.3 и т.4 от АПК, приложим на основание чл.196 от АПК, за прекратяване на образуваното съдебно производство, тъй като оспорените разпоредби от подзаконовия  нормативен акт са оттеглени и за това действие, направено преди първото заседание по делото, не е необходимо съгласие от оспорващия по смисъла на чл.156, ал.2 от АПК.В този случай,не е налице и правен интерес от оспорването за оспорващия.

Право на оспорващия на присъждане разноските по делото е налице и при оттегляне на оспорения административен акт, с оглед на което, на основание  чл. 143, ал.2 от АПК, се следва уважаване направеното от прокурор при ОП Стара Загора искане за присъждане на разноски в размер на 20.00 лв, каквито са направени за обнародване съобщение за оспорването в Държавен вестник.

 

Мотивиран от изложеното и на основание чл. 159, т.3 и  чл. 143, ал.2 от АПК, Административен съд Стара Загора

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ПРЕКРАТЯВА производството по адм.дело № 560 / 2016 г.по описа на Административен съд Стара Загора поради оттегляне на оспорената разпоредбата на чл.18,ал.1,т.4 от приета от Общински съвет -Мъглиж Наредба №1 за опазване на обществения ред,безопасността на движението,спокойствието и сигурността на гражданите ,приета с решение № 38,взето с протокол №5/28.01.2016г. на заседание на ОС-гр.Мъглиж,влязла в сила на 17.02.2016г.

ОСЪЖДА Община Мъглиж да заплати на Окръжна прокуратура Стара Загора сумата от 20.00 /двадесет лева/ разноски по делото.

Определението подлежи на обжалване пред ВАС на РБ в 7-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

 

 

                                                ПРЕДСЕДАТЕЛ: 

 

 

 

 

                                                             ЧЛЕНОВЕ: 1.

 

 

 

 

 

                                                                        2.